Sunday, 9 September 2012

Rahsia Susu Ibu Banyak

Assalamualaikum semua.. Nak tau rahsia macam mana nak dapatkan susu banyak? Jom tengok dulu apa kata pengguna set penyusuan shaklee..




Nak tengok lebih banyak testimoni? KLIK LINK NI

Banyakkan susu ibu? Set penyusuan shaklee merupakan set penyusuan yg paling laris sehingga ke hari ini. Kebanyakkan ibu mula sedar betapa pentingnya suppliment/vitamin dalam perjalanan penyusuan mereka. Sama juga seperti saya, sehingga kini saya tetap Istiqamah mengambil vitamin shaklee. 

Apa yg ada dalam set penyusuan ini?
  • B-COMPLEX : Anti-stress. Membantu mengatasi kelesuan, mengimbangi hormon, menukarkan makanan kepada tenaga dan asid folik penting dalam penyusuan ibu.
  • VITA-C : membantu meningkatkan kandungan antibodi dalam susu ibu. Bagi ibu-ibu yang menghadapi puting luka, Insyaallah akan mudah sembuh dan vitamin C juga membuatkan kulit makin bersih, cerah dan berseri.
  • VITA-LEA : Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Bagi ibu menyusu, vita-lea telah dilengkapi dengan zat besi bagi membantu pembesaran anak lebih baik. Doktor menasihatkan agar ibu yang menyusu perlu memastikan pengambilan zat besi dalam menu harian agar si ibu tidak mudah pitam atau pening selepas memerah mahupun menyusukan anak. 
  • ALFALFA : Membantu memperbanyakkan susu ibu dan telah digunakan sejak zaman berzaman sebagai penambah susu dinegara barat.  
  • ESP : Komponen utama susu ibu adalah protein dan kalsium. Jadi pengambilan ESP membantu mempercepatkan penghasilan susu ibu dan memekatkan susu ibu, kesannya bayi akan mudah kenyang dan kurang meragam. Selain itu, ESP membantu memberi rasa kenyang lebih lama dan mencantikkan kulit ibu.

Disamping pengambilan suppliment secara konsisten, ibu2 juga perlu :
  1. Yakin dengan diri sendiri dan DOA yang tidak putus. Baca surah Hujurat dan sapukan pada kedua2 belah payudara. Surah Al-Baqarah ayat ke 60 juga membantu. Berdoa, semoga penyusuan kita dipermudahkan.
  2. Sentiasa berfikiran positif. Bertenang dan bersabar jika mengalami dugaan semasa tempoh penyusuan. 
  3. Elakkan stress. Kerana stress hanya akan menyebabkan susu anda berkurangan.
  4. Mulakan memerah susu seawal yg mungkin. Paling baik, seminggu selepas bersalin. Ini bagi mengelakkan anda stress akibat kekurangan stok susu semasa anda mula bekerja nanti.
  5. Dapatkan pam yang bersesuaian yang membantu menjimatkan masa dan selesa. 
  6. Susukan bayi sambil mengepam. Sebelah susukan bayi, sebelah lagi pam. Dengan cara ini anda juga boleh menyediakan stok susu dengan lebih banyak.
  7. Memahami konsep demand & supply. Semakin banyak anda mengosongkan payudara, semakin banyak susu akan dihasilakan.
  8. Disiplin.! Jika anda seorang ibu yg bekerja, pastikan anda mengepam susu setiap 3 jam. Andaikata hari tersebut anda terlalu sibuk, anda seharusnya menggantikan sesi mengepam pada sebelah malam.
  9. Minum air secukupnya, kerana 70% daripada kandungan susu ibu adalah air.

Sekiranya anda merupakan seorang ibu menyusu yang kekurangan stok susu, susu merudum, selalu skip makan akibat terlalu sibuk atau selalu letih dan berada dalam keadaan stress, anda patut mencuba dan rasai sendiri kelebihan set penyusuan ini. Kerana ia juga membantu anda kekal sihat dan cantik berseri.

Nak dapatkan set penyusuan ni? Saya menawarkan harga terendah dipasaran untuk set penyusuan shaklee.. Cepat! Sebelum terlambat!

Sila Add FB saya : Ariel Damia Farhana dan PM saya sekarang!
Call/sms/whatssup : 017-298 2635 (nana)
email : mommymiasara@gmail.com

2 comments:

  1. cantek blog awak..accually anak sy da 5mo..Alhamdulillah die fully bf smp skrg..tp stok ebm sy cukup2..pam this week utk stok nxt week..mmg x penuh pon kt freezer..mse preggy sy amek oste shaklee sy..lps bersalin 5 hr susu bdn xde lg..amek set shaklee pantang + esp..ade ais susu..tp sy bt pam lps bb direct bf sy pam dpt la 1.5 oz@ 2oz..itu je..smp 3 bln sy cuti bersalin..tp cara sy nk bt stok sy campurkan hasil pam dlm 1 hari..so dpt 3ozdlm satu bekas..dr sy naik keje smp sekarang anak saya mnom 30z/per botol..8jam saye tgl die mnom 3 botol shj..sy mampu bwk blk 9oz sje hari2 smp skrg..sy masih mkn shaklee..so, mcm mne sy nk dpt stok byk mcm tue..klu x keje sabtu ahad saya pam tp mcm tu je..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...