Tuesday, 22 January 2013

Persediaan Penyusuan Semasa Hamil

Assalamualaikum mommies..

Setiap wanita mengandung dan bakal bergelar ibu, pastinya menyimpan hasrat yg besar untuk susukan bayi dengan penyusuan ibu sepenuhnya.. Betul tak? Manfaat dan khasiatnya memang tiada tandingan..
Anda nak susukan bayi anda dengan susu ibu? Jom persiapkan diri ke arah penyusuan susu ibu!

  • Setkan niat, azam dan tanam dalam hati anda juga pasti boleh menyusukan bayi seperti ibu2 yang lain.
  • Cari sebanyak mungkin ilmu tentang penyusuan. Paling penting fahami konsep asas penyusuan : SUPPLY vs DEMAND, iaitu semakin kerap payudara dikosongkan semakin banyak susu yang akan terhasil.
  • Sentiasa berfikiran positif bahawa susu anda cukup untuk keperluan anak dan yakin bahawa anak dapat menyusu dengan baik.
  • Hadiri kelas penyusuan /antenatal class yang dianjurkan oleh pihak hospital. Hadir bersama-sama dengan suami supaya encik suami juga fahami mengenai penyusuan susu ibu kerana anda akan memerlukan sokongan padu daripada beliau setelah bayi lahir.
  • Jika anda merupakan ibu bekerjaya, carilah breastpump yang bersesuaian. Saya memilih pam elektrik untuk keselesaan dan menjimatkan masa pam. Yang paling glamour medela freestyle walaupun harganya mencecah 4 angka, tetapi pelaburan itu adalah sangat berbaloi. Jangan lupa breast milk storage juga ya!
  • Bersihkan puting susu setiap kali mandi. Gunakan tuala bersih dan air suam. Elakkan sabun bahagian puting. Tarik dan urut puting perlahan2 semasa mandi. Sapu minyak zaitun pada puting.
  • Banyakkan berdoa supaya dipermudahkan perjalanan penyusuan anak anda. 

TIPS Sebaik sahaja melahirkan bayi :
  • Satu jam pertama kelahiran bayi adalah paling penting. Letakkan bayi pada payudara dan susukan sekerap mungkin. Rangsangan dari bayi penting untuk memastikan susu keluar. 
  • Jangan risau susu anda terlalu sedikit untuk bayi kerana kolestrum yang dihasilkan ibu melalui susu awal ibu adalah sangat mencukupi. Xpercaya?? Klik link ni untuk pembacaan selanjutnya : Perut Bayi Baru Lahir Sebesar Sebiji Guli 
  • Cari bidan yang boleh membantu untuk mengurut payu dara anda dalam tempoh seminggu kelahiran bayi. Proses urutan ini dapat melancarkan liang susu serta membuka lubang susu pada payudara anda. 
  • Amalkan pemakanan seimbang dan tinggi protein. Pemakanan yang sihat dapat membantu dalam pembentukan kelenjar-kelenjar susu di dalam tisu-tisu bagi memudahkan penghasilan dan pengaliran susu badan sebaik melahirkan bayi.
JOM tengok persediaan seorang ibu gigih ni..

Wow.. Tumpang hepi dengan hasil usaha beliau..
Semoga gambar ini boleh menaikkan semangat anda dalam menjayakan misi penyusuan anda!

Sunday, 13 January 2013

Rahsia Susu Ibu Meriah

Alhamdulillah.. saya turut berbahagia bila ramai ibu2 yang berikan feedback positif tentang Set Penyusuan 3M yang sememangnya sedang melatop ni.. Bagi yang dah mencuba sendiri, pastinya tahu akan kelebihan set penyusuan ni :

  • Susu dihasilkan 2-3kali ganda dari biasa  
  • Susu dihasilkan dengan cepat dan lancar 
  • Susu lebih pekat berkrim

Bagi yang masih baru berkenalan dengan set penyusuan ini dan masih belum mencuba, set penyusuan 3M ni sangat sesuai untuk :
  • Sangat sesuai untuk ibu yang baru mula nak menyimpan stok susu
  • Sangat sesuai untuk ibu yang mempunya stok yang sedikit
  • Sangat dicadangkan untuk ibu yang mengalami masalah penyusuan. Masalah penyusuan yang dimaksudkan ialah, si ibu menghadapi masalah penghasilan susu walaupun telah pam susu ikut jadual dan minum air yang banyak
Set Penyusuan 3M membantu memperbaiki mana-mana kekurangan atau ketiadaan zat yang diperlukan oleh tubuh badan si ibu agar dapat berfungsi dengan baik sekali supaya dapat menghasilkan susu dengan lebih banyak.
Dan yang best nya, Set 3M ni bukan saja untuk bantu banyakkan susu ibu... Malah banyak lagi khasiat dan kelebihan lain. Klik link ni untuk mengetahui khasiat dan kelebihan lain set 3M

Jom kita lihat testimoni ibu2 yang dah mencuba set penyusuan 3M.

Testimoni 1 : Sehari 50 Oz susu


Testimoni 2 : Freezer penuh dengan susu ibu


Testimoni 3 : 



Haaa.. Best kan?? Anda nak kumpul stok susu? Anda patut dapatkan set 3M HARI INI! 

Jangan bimbang, konsultasi, cara pengambilan yang betul dan TIPS Penyusuan Eksklusif akan diberikan secara percuma sepanjang tempoh pengambilan produk (Hanya yang membeli dengan mommymiasara.com shj)

Nak dapatkan produk pada harga ISTIMEWA? Hubungi saya segera

Call/SMS : 017-298 2635 (nana)
PM/Chatting bersama saya di FB : Ariel Damia Farhana
Email : mommymiasara@gmail.com

Wednesday, 9 January 2013

Rahsia Hilang 20KG Selepas Bersalin

Salam Tahun Baru semua.. Rasanya masih belum terlambat lagi kan, untuk saya mengucapkan 'Happy New Year'...  Saya agak bz skit kebelakangan ini.. Ni baru la berkesempatan nak update blog kesayangan saya ni?

Apa azam tahun baru mommy semua? Nak kurangkan inch? Nak turunkan berat badan? Nak pakai balik baju2 masa sebelum preggy? Nak jadi mommy cun dan isteri yang menawan hati suami? Masalahnya anda sedang menyusukan anak? Jangan bimbang Set Slimming Shaklee ni memang sangat sesuai untuk ibu2 yang menyusukan anak, malah ianya sangat membantu membanyakkan susu ibu.. 

Jom tengok apa yang ada dalam set slimming ni :


Dapatkan konsultasi dan cara pengambilan yg betul dari pengedar sah shaklee shj.


  • Memberi rasa kenyang lebih lama. Pengambilan ESP membantu anda untuk menjaga nafsu makan dan dapat mengelakkan anda dari makanan ringan yang tidak berkhasiat
  • Membantu membakar lebih 35% kalori dan membantu menjaga otot bagi menghalang semula berat naik dengan mudah
  • Mempercepatkan penghasilan susu dan memekatkan susu ibu. Ni part yang paling ramai ibu2 suka.. Walaupun sedang berdiet, ESP membantu anda membekalkan susu yang cukup untuk anak tersayang 
  • Bukan itu saje, ESP juga membantu anda mendapatkan kulit yang lebih cantik, menghilangkan parut dan menegangkan payudara 

Nak tengok testimoni? 



Waaa.. Tumpang hepi tgk kawan2 yang dah rasa kelebihan & kehebatan suppliment Shaklee. Ramai yang dah jatuh cinta.. Anda bila lagi?

Nak dapatkan set slimming shaklee? Saya menawarkan HARGA TERENDAH DIPASARAN!! Bukan itu saje, saya juga akan berikan konsultasi secara percuma sepanjang tempoh pengambilan produk ini khas untuk anda yang membeli dengan kami sahaja..


Sila Add FB saya : Ariel Damia Farhana dan PM saya sekarang!
Call/sms : 017-298 2635 (nana)
email : mommymiasara@gmail.com


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...